logo
A A A

Aktualitātes

20/12/2017

Tukuma ēdiens un dzēriens

Meklējot Tukuma garšu, 2014.gada vasarā tapa īpašais Tukuma dzēriens - Tukuma rožu kokteilis, bet 2016.gadā ar stāstu par mūsu piederību šai zemei un vietai tapa arī Tukuma īpašais ēdiens - Tukuma veltnītis ķiršu mērcē.

Tukums savulaik ir bijusi rožu pilsēta un daļa pilsētas pat tapusi rožaudzētāju darbošanās rezultātā. Arī šodien roze ir viens no Tukuma simboliem, un tieši tādēļ tā ir atrodama arī Tukuma dzērienā, kura nosaukums ir Tukuma rožu kokteilis. Tā autori ir kluba „Mojito” bārmeņi – Artis Šuspāns un Sandis Kanbergs. Tukumniekiem tas prezentēts Rožu svētku laikā, bet pārējie Latvijas iedzīvotāji par kokteili uzzināja vairāk 2015.gada tūrisma izstādes Balttour 2015 laikā Rīgā. Kokteiļa pasniegšanas vietas Tukumā ir bāri-klubi „Mojito” un viesnīcas Hotel Tukums kafejnīca „Smukausis”, restorāns "Tuckum", kā arī apkārtnes pilis - Jaunmoku pils un Jaunpils pils.

Savukārt īpašais Tukuma ēdiens tapis pavisam nesen – 2015.gada pavasarī, lai gan īpašais firmas ēdiens Tukumā bijis jau 20.gadsimta 80.gados. Jaunā ēdiena nosaukums ir „Tukuma veltnītis”, kas oriģinālā ir cūkgaļas veltnītis ar krēmsieru un saulē kaltētiem tomātiem ķiršu mērcē (taču tā gatavošanai iespējams izmantot gan liellopa, gan vistas gaļu). Pēc seno latviešu domām, gaļa un maize ir nešķiramas. Tās ir spēks un dzīvības stiprums. Savukārt ķiršu dārzi Tukumu ieskauj joprojām. Ēdiena autore ir Apšuciema kafejnīcas „Apsīte” īpašniece Aija Rudovska. Ēdiena pasniegšanas vietas Tukumā ir viesnīcas „Hotel Tukums” kafejnīca „Smukausis”, restorāns "Tuckum", Tukuma Ledus halle (grupām), bet Tukuma apkārtnē – kafejnīca „Apsīte”, Jaunmoku pils restorāns „Liepaleja”, atpūtas kompleksa „Valguma pasaule” restorāns.